Kenelle kuulut?

Ihmisellä on tarve kuulua johonkin, jollekin.

Onnellisia ovat ne, jotka ovat lapsesta asti kokeneet yhteenkuuluvuuden tunnetta omassa lapsuudenperheessä. On saanut kokea, että itsellä on tärkeä paikka ja että koko perhe puhaltaa yhteen hiileen. Ja sitten aikuisenakin löytää paikan työyhteisössä, puolison jolle kuulua, perheen ja lapset. Ihmisen ei ole hyvä olla yksin, on hyvä kuulua johonkin, jollekin. Aina ei näin kuitenkaan ole. Koska tämä maailma ei ole täydellinen, me ihmiset osaamme rikkoa toisiamme niin, että osoitamme toisillemme: ”Sinä et kuulu tähän, sinä et kuulu tänne.”

Olin kesällä uimarannalla kahden lapsen kanssa, jotka olivat hiljattain tulleet Lähi-Idästä sodan keskeltä Suomeen. Uimarannalla oli paikallinen nainen ja muutamia muita samassa joukossa, ja he antoivat kovaan ääneen ymmärtää, että nuo lapset eivät kuulu tänne. Tuntui todella kipeältä kuulla se ja kiitin Jumalaa, etteivät lapset ymmärtäneet vielä suomen kieltä.

Ehkä olet elämässäsi tuntenut, ettet ole aina kuulunut sinne missä olet ollut. Ehkä perheessäsi ei ole osattu rakastaa. Ehkä koulussa tai työssä sinut on jätetty ulkopuolelle. Ehkä avioliitossa et koe yhteenkuuluvuutta puolison kanssa. Jos lisäksi olet kristitty, et useinkaan koe sopivasi joka paikkaan, vaikka Suomessa et menetäkään henkeäsi uskon takia kuten niissä maissa, joissa kristityt ovat ahtaalla. Itse olen saanut lohtua siitä, että Jeesus itse asiassa antaa ymmärtää, ettemme me tänne kuulukaan. Vaikka kuinka rakas tämä maailma ja tämän maailman ihmiset olisivatkin, niin sinä et ole kuitenkaan alun perin täältä, etkä sinä jää tänne.

Jeesus tuli omaan maailmaansa jonka Hän oli luonut, mutta Häntä ei otettu vastaan. Hänelle sanottiin, että Sinä et kuulu tänne. Se osoitettiin julmimmalla mahdollisella tavalla. Risti oli meidän ihmisten ruma tapa sanoa Jumalalle: ”Sinä et kuulu tänne.” Me olemme siitä asti jatkaneet sen sanomista: ”Jumala, et kuulu perheisiimme. Et kuulu kouluihimme. Et kuulu avioliittoihimme. Et kuulu yhteiskuntaamme.” Jeesus kyllä tietää miltä tuntuu, kun ei kuulu, kun ei haluta joukkoon. Siksi Hän lohduttaa: ”Ette te ole täältä. Tulkaa Minun luokseni, Minä annan teille levon. Minä olen se Koti, se Tie ja Totuus ja Elämä.”

Kuka ikinä tulee Jeesuksen luo, hän ei ikinä koe ettei kuulu sinne. Jeesus on jo valmistanut sinulle paikan. Sinä kuulut sinne. Sinä olet odotettu. Sinä olet armahdettu. Sinä olet rakastettu. Omista tämän laulun sanoma kohdallesi tänään: https://www.youtube.com/watch?v=fNwMl-yYfxM

Laura Kalaja

← Takaisin uutisiin ja blogeihin