Yritysmaailman työkaluja tavalliseen arkeen

Kevään Turun viimeisessä yrittäjien Hyvän mielen aamiaistilaisuudessa käsiteltiin ristiriitoja työn ja vapaa-ajan välillä. Omaa matkaansa avaamassa oli Kone Oyj:n teknologia- ja innovaatioyksikön teknologiajohtaja ja perheenisä Tomio Pihkala.

”Alunperin suunnitelmissani ei ollut insinööriksi valmistuminen, enkä koskaan ajattelut ryhtyväni yritysjohtajaksi. Nuorena haaveenani oli toimia lähetystyöntekijänä isäni tavoin tai muissa hengellisissä työtehtävässä. Pitkän uravalintakamppailun jälkeen päädyin kuitenkin nykyiseen tehtävääni Kone Oyj:lle. Yritysmaailmassa suoriuduin hyvin ja tiesin suurinpiirtein mitä piti tehdä ja miten tuli toimia haastavissakin tilanteissa.

Elämä on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkä työelämä ja kun työpäivän jälkeen saavuin kotiin, niin vastassa oli toisenlainen maailma, jossa huomasin usein pohtivani miten sama ihminen voi olla niin erilainen päivällä ja illalla. Kaiken sen keskellä sain idean. Työelämässä osallistumme erilaisiin koulutuksiin ja saamme käyttöömme paljon erilaisia taitoja ja pohdin voisiko joitakin soveltaa myös perhe-elämässä. Päätimme vaimoni kanssa aloittaa kokeilun.

Ensimmäinen työkalu on kaikista näistä ehkä tylsin, mutta se on todettu käytännöllisimmäksi. Tämä työkalu on palaverit. Ne usein antavat välitöntä apua arkeen ja tuovat struktuuria arjen hallintaan. Aloitimme säännölliset palaverit aluksi vaimoni kanssa kahden, aiheet tulivat arjestamme ja elämästämme. Palavereissa koimme, että meillä oli aikaa kertoa asioistamme ja tulla myös kuulluksi. Saimme asioita enemmän sovittua. Kokeilimme tätä myös lasten kanssa ja huomasimme sen tuovan struktuuria elämäämme.

Toinen työkalu, jonka otimme käyttöön, oli suunnittelu ja erilaiset suunnitelmat. Vaikka kyse on meidän elämästä, usein käytämme sen suunnitteluun vain vähän aikaa. Yritysmaailmassa sen sijaan suunnitelmat ja suunnittelu ovat arkipäivää. Aloimme pohtimaan perheemme visiota, jonka jälkeen jatkoimme tavoitteiden asettamiseen. Tavoitteita voi olla useita, mutta niitä pitää priorisoida. Elämän kallein resurssi ei ole raha, vaan aika ja sitä pitää käyttää huolellisesti. Elämässä pitää tehdä valintoja ja myös vaiheistaa ja aikatauluttaa suunnitelmia. Valintojamme ohjaavat perheen arvot.

Kolmas työkalu tulee Raamatusta ja se on antaminen. Meillä on rikas Jumala, joka antaa ja on antanut meille paljon. Uskon, että vastapaino elämän ristipaineisiin on antaminen, sillä se riisuu pois vaatimukset ja riippuvuudet. Antaessamme olemme valmiita luopumaan omastamme sekä asettamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Antamisessa ei ole kyse pelkästään rahasta, vaan se on myös ajan antamista sekä ennen kaikea toisille hyvän tekemistä. Antaminen on koko elämän kestävä kasvuprosessi ja kannattaakin vähitellen oppia antamaan enemmän. Antaminen tuo paljon iloa ja merkitystä elämään.

Neljäs työkalu nousee myös Raamatusta ja se on tärkein työkalu. Kolmen edellä mainitun työkalun kohdalla tulee helposti takapakkia sekä epäonnistumisia. Neljäs työkalu, armo antaa mahdollisuuden aloittaa alusta. Pidetään siis huolta, että armo on perustana työssä sekä kotona arjessamme.”

← Takaisin uutisiin ja blogeihin