Oivalluksia yrittäjältä yrittäjälle

Tänä syksynä toimittaja, juontaja ja valmentaja Laura Siltala tapaa yrittäjiä ympäri Suomen ja keskustelee heidän kanssaan yrittäjien oivalluksista. Suomen Liikemiesten Lähetysliitto jakaa näitä oivalluksia kerran kuussa erityisesti yrittäjän arkea rohkaisemaan.

1. Kuka olet?

Olen Minna Rintala, 45 -vuotias jyväskyläläinen kukkakauppias ja uusioperheen äiti. Perustin kukkakauppa Ruusupuun 23 vuotta sitten tänne Jyväskylään.

2. Mikä on kukkakauppiaan kiireisin päivä viikossa?

Kiireisimmät päivät ovat sekä maanantai että perjantai. Maanantaisin saapuu aina uusi kuorma; rullakkotolkulla kukkia, jotka pitää saada nopeasti veteen ja kylmiöön, tilauslistat pitää tarkastaa, kukat hinnoitella. Jokainen kukka myös putsataan yksitellen.

Perjantai on kuitenkin viikon kiireisin päivä asiakastöiden suhteen. Silloin sidomme kaikki tilatut työt ja asiakkaita liikkuu muutenkin kukkaostoksilla eniten.

3. Minkälaisia ihmissuhdetaitoja kukkakauppias tarvitsee asiakaspalvelussa?

Ihmissuhdetaitoja todellakin tarvitaan, sillä kun ovi käy, sisään voi astua niin hautajais- kuin hääjuhla-asiakaskin. Samaan päivään mahtuu surua ja iloa, arkea ja juhlaa.

Toiset haluavat kertoa todella henkilökohtaisesti omasta surustaan tai onnestaan sekä kukkatarpeistaan. Sureva asiakas saattaa heittäytyä syliin ja olla halauksia vailla, toisaalta sureva saattaa olla vihainen menetettyään rakkaimpansa. Myös ilon juhlissa voidaan tuntea monenmoisia tunnetiloja. Meidän kukkakaupan työntekijöiden pitää osata tulkita miten kukin asiakas toivoo häntä lähestyttävän.

4. Mikä on oivalluksesi johtamisesta, millainen on hyvä esimies?

Ajattelen, että hyvä esimies tekee päätöksiä johdonmukaisesti, alaisiaan kuunnellen. Hän osaa jakaa vastuuta toisille ja ottaa vastaan ideoita ja neuvoja. Hyvä esimies osaa ja uskaltaa palkata itseään viisaampia töihin.

Hyvä esimies on energinen innoittaja, esikuva työntekijöilleen. Minusta hänellä pitää olla myös empatiakykyä.

5. Milloin koet onnistuneesi yrittäjänä?

Toki kun kauppa tekee hyvää tulosta, se tuo onnistumisen riemua, onhan se edellytys kaupan alalla jatkumoon.

Minut on palkittu vuoden kukkakauppiaana sekä vuoden yrittäjänaisena. Ne ovat suuria kunnianosoituksia ja merkittäviä palkintoja, mutta silti asiakkaiden palautteet, pienetkin, ovat minulle niitä tärkeimpiä hyvän mielen tuojia. Kun asiakkaista näkee ja he kertovat, miten kukkatyö on heitä ilahduttanut, minä ilahdun. Positiivinen palaute merkitsee paljon ja auttaa jaksamaan.

6.  Mitä teet silloin, kun tulee se päivä, ettei mikään mene niin kuin olit sen suunnitellut?

Koitan ottaa äärimmäisen rauhallisesti, niin kuin edesmennyt rakas ystäväni opetti. Asia kerrallaan, niin hommat hoituvat. Mottoni on, että kaikesta selvitään. Jos tarvitsen apua, niin pyydän sitä. Minulla on töissä hyvä tiimi.

7. Miten tasapainoilet perheen, työn ja levon kanssa? Miten rentoudut?

Harjoittelen vielä tasapainottelua. Olisi ihanaa jakaa päivä kolmeen yhtä suureen osaan perheen, työn ja levon suhteen, mutta se ei meinaa millään onnistua. Lataudun parhaiten silloin, kun koko perhe on kasassa, saan tehdä heille ruokaa ja vietämme yhdessä aikaa. Paras rentoutumispaikka minulle on metsä. Toki talvella sohva, salmiakki ja villasukat ovat myös oiva yhdistelmä rentoutumiseen. 

8. Milloin olet viimeksi ylittänyt itsesi?

Olen aloittanut tänä syksynä englannin opiskelun. Se on vaatinut minulta suurta rohkeutta ja koen olevani todella epämukavuusalueellani sen suhteen, mutta olen päättänyt oppia kielen ajan kanssa.

9. Mistä koet kiitollisuutta?

Olen kiitollinen niin monesta asiasta! Suurin kiitoksen aiheeni on iso perheeni, samoin työ, jota saan tehdä, on minulle suuri kiitos.

Koen olevani mieheni kanssa etuoikeutettu, kun hän on hengissä, vakavan sairauskohtauksen jälkeen, jossa selviytymisprosentit olivat todella pienet.

Olen kiitollinen elämästä, näin sen on.

10. Mikä on seuraava iso unelmasi?

Työn saralla se on kirja, jota olemme työstäneet pitkään. Sen pitäisi valmistua keväällä. Henkilökohtaisessa elämässä toivon tietenkin, että saamme elää terveinä ja että saisimme tulevaisuudessa olla isovanhempia.

11. Mihin haluaisit haastaa toiset yrittäjät tänään?

Haluaisin haastaa yrittäjät heittäytymään edes pieneen hullutteluun, ettei elämä ja yrittäjyys olisi liian vakavaa.