Oivalluksia yrittäjältä yrittäjälle
Tänä syksynä toimittaja, juontaja ja valmentaja Laura Siltala tapaa yrittäjiä ympäri Suomen ja keskustelee heidän kanssaan yrittäjien oivalluksista. Suomen Liikemiesten Lähetysliitto jakaa näitä oivalluksia kerran kuussa erityisesti yrittäjän arkea rohkaisemaan.

Kuka olet?

Olen Tomio Pihkala, laiteliitetoiminnasta vastaava johtaja Koneella. Aloitin uudessa työnkuvassa viime heinäkuussa, kaiken kaikkiaan olen ollut Koneella 20 vuotta töissä.

Kuvaile vähän työtäsi. Mitä kaikkea siihen kuuluu?

Työni on hyvin vaihtelevaa. Matkustuspäiviä tulee noin 100 vuodessa. Voisin karkeasti jakaa työni kolmeen isoon kokonaisuuteen: yksi kolmasosa työstäni sisältää liiketoiminnan lyhyen aikavälin toiminnan johtamista, toinen kolmasosa pitää sisällään pitkän aikavälin strategian jalkauttamista ja kolmantena kokonaisuutena on oman tiimini valmentaminen. Käyn tiimini kanssa läpi ajankohtaisia asioita ja autan heitä heidän toimenkuvissaan.

Mikä on sinun oivalluksesi johtamisesta, millainen on hyvä johtaja?

Johtaja on onnistunut silloin, kun saa omasta joukkueestaan parhaimman irti. Hyvä johtaja on palveleva johtaja. Hän haluaa ennen kaikkea auttaa omaa tiimiään ja alaisiaan onnistumaan paremmin. Joskus se tarkoittaa kriittistäkin palautetta, jotta joukkue kehittyisi.

Hyvä johtaminen on kuin valmentaisi jääkiekkojoukkuetta: joukkueen pelaajien pitää pystyä antamaan syöttö toisen lapaan ja hyväksyä se, että toinen tekee maalin. Tärkeintä ei ole se, että yksi menestyy, vaan että me yhdessä menestymme.

Hyvä johtaja luo hyvää yhteishenkeä, joka mahdollistaa ja voimaannuttaa tiimiläiset onnistumaan yhdessä.

Omat virheet on myös uskallettava myöntää. Tämä luo kunnioittavaa ja luottavaa kulttuuria, jossa on turvallista puhua omista heikkouksista. Ihmisillä on monesti kovat odotukset itsestään ja siitä, mihin pitää pystyä. Johtajana joutuu välillä sanomaan, että on ihan ok laittaa rimaa alaspäin, olla armollinen itselleen ja toisilleen.

Mikä tuo työhösi suurimman merkityksen?

Minulla on mielenkiintoinen ja haastava työ, joka tuo itselleni paljon iloa. Koen merkityksellisyyttä työssäni silloin, kun näen tiimiläisteni onnistuvan tai kun epäonnistumisen hetkellä opimme siitä jotain tärkeää yhdessä. Suuri osa työstäni on erilaisten ongelmien ratkaisua. Ratkaisun löytyminen on iloa tuottava, merkityksellinen asia. Samoin se, kun teemme tiiminä työtä ja kohtaamme toinen toisemme. Jos tulen töistä kotiin erityisen hyvällä fiiliksellä, se liittyy usein siihen, että päivän aikana on ollut tosi hyvät keskustelut jonkun kanssa.

Pohjimmiltaan työn merkityksellisyys on iso juttu, joka liittyy koko elämän merkityksellisyyteen ja siihen, miten työ on suhteessa koko elämään. Uskon, että jokainen haluaa, että oma työ on merkityksellistä. Itselleni on tärkeää tehdä asioita oikein ja olla hyvä esimerkki muille ihmisille. Tämä on erityisen tärkeää minulle, koska työni on johtamista.

Työn merkityksellisyyden löytäminen on tärkeää, koska se tuo työn tekemiseen tarkoituksen. Merkityksen ei tarvitse olla isoja asioita tai suuria ulkoisia saavutuksia. Ajattelen, että merkityksellisyys syntyy siitä, että itse tietää, miksi tekee sitä työtä, mitä tekee. Ketä työni palvelee ja mikä on työni merkitys isossa kuvassa. Jos iso kuva on hukassa, niin ihminen kokee tarkoituksettomuutta ja stressaantuu helposti. Tämä koskee paitsi työtä, myös koko meidän elämäämme.

Mikä sitten tuo elämääsi suurimman merkityksen?

Tämän kysymyksen kanssa olen joutunut kamppailemaan paljon. Minulla on lähetysnäky. Halusin seurata isäni jalanjälkiä ja tehdä lähetystyötä. Johtuen kuitenkin erilaisista syistä olen siirtynyt liike-elämään, yritysmaailmaan. Olen joutunut hyväksymään sen, että nämä ovat minun korttini, ja että voin tehdä tällä paikalla merkityksellistä työtä myös hengellisestä näkökulmasta. Tämän hyväksyminen on ollut tärkeä asia, koska näin olen vapautunut haikailemasta jonkinlaisen toisen

elämän perään. Voi keskittyä täysillä tähän hetkeen, tähän elämään ja löytää tästä ne merkitykselliset asiat ja hyödyntää niitä.

Niin kauan kuin me keskitymme siihen mitä meiltä puuttuu, me emme osaa olla kiitollisia siitä, mitä meillä jo on. Tämä vaikuttaa onnellisuuteen.

Elämääsi kuuluu myös perhe. Miten tasapainoilet perheen, työn ja levon kanssa?

Meillä on vain tämä elämä elettävänä. Ajattelen, että on elämän aliarviointia, jos sitä ei suunnittele, vaan kulkee ajopuun lailla fiilispohjalta eteenpäin, ”katsotaan mitä elämä tuo tullessaan.” Meille on annettu aivot sitä varten, että voimme suunnitella, visioida ja tehdä valintoja.

Elämme nyt maailmassa, jossa tuntuu, että ei ole tarpeeksi aikaa. Oikeasti aika ei ole vähentynyt, mutta me olemme tulleet huonommiksi tekemään valintoja. Ajan käyttämistä itselle tärkeisiin asioihin kutsutaan priorisoinniksi, ja näiden valintojen tekemistä strategiaksi.

Työssä -ja elämässä yleensäkin- pitää olla strategia. Mihin haluan käyttää aikaani? Stressi ja turhautuminen liittyvät siihen, että strategiaa ei ole tehty.

Elämässä olisi vaikka kuinka paljon kivoja asioita, joita voisi tehdä. Itse ajattelen, että tässä elämäntilanteessa minulla ei ole mahdollista tehdä tiettyjä asioita, vaikkapa pelata intohimoisesti golfia, mutta ehkä myöhemmin on. Haluan nyt viettää aikaa teini-ikäisten lasteni kanssa. Valintojen taustalla on tietynlainen elämän tärkeysjärjestys.

Mikä on ollut suurin oivalluksesi omaan hyvinvointiisi ja jaksamiseen liittyen?

Nukkuminen. Ihmiset nukkuvat liian vähän. Se on vielä tärkeämpää kuin syöminen, vaikka sekin on tärkeää. Kun on kiire, niin helposti tingitään juuri unesta. Itse pärjään seitsemän tunnin yöunilla, mutta yritän nukkua 7,5 tuntia. Kiireisinä viikkoina uni saattaa jäädä kuuteen tuntiin, mikä ei ole hyvä juttu. Onneksi unenlaatuni on hyvä, ja pystyn nukkumaan hyvin vaikka työmatkojen takia tulisi paljon aikaeroa.

Mikä vie sinua elämässä eteenpäin?

Se päämäärä, mitä kohti ollaan menossa. Loppupeleissä se, että on Jumalan lapsi ja tätä kautta on olemassa lopullinen päämäärä, antaa elämälle suunnan ja tarkoituksen. Elämä ei pääty tähän.

Mistä koet kiitollisuutta?

Koen että koko elämäni on lahjaa. Yritän muistaa joka aamu tämän. Olen kiitollinen ihmisistä, perheestä, kaikista niistä resursseista, joita olen saanut elämääni. Ajattelen, että me ihmiset olemme ikään kuin hyviä tai huonoja palvelijoita, joille on annettu erilaisia talentteja lahjaksi. Näiden käyttämiseen liittyy vastuu. Toivon, että osaisin käyttää omat talenttini viisaasti.

Mihin haluaisit haastaa lukijat tänään?

Haastan sinut tekemään viisaita valintoja. Tee omalle elämällesi strategia.