1. Kuka olet ja mikä on yrityksesi?

Olen Pesosen Kati, Prafit Oy:n toimitusjohtaja. Prafit suunnittelee, myy ja valmistaa erikoiskalusteita sekä toimii alumiinitukkurina Turun Urusvuoressa 13 henkilön voimin.

2. Mikä sai sinut alun perin ryhtymään yrittäjäksi? Epäilitkö asiaa missään vaiheessa?

Prafit Oy toimii jo toista sukupolvea. Isäni ja tätini mies perustivat yrityksen vuonna 1975. Vuoden 2010 sukupolven vaihdoksen jälkeen minä, sisareni ja serkkumme jatkoivat yrityksen toiminnassa.

Päätös ei missään tapauksessa ollut helppo, eivätkä ensimmäiset vuodetkaan vakuuttaneet siitä, että päätös olisi ollut oikea. Mutta hiljalleen, vuosien saatossa olemme kukin löytäneet paikkamme ja roolimme yrityksen toiminnassa. Tällä hetkellä olen tyytyväinen valintaani.

3. Kuinka usein joudut motivoimaan itseäsi yrittämisessä? Minkälaisia tilanteet ovat?

Alkuvuosina jouduin motivoimaan itseäni lähes päivittäin. Taantuman myötä jouduimme ensitöiksemme irtisanomaan ja lomauttamaan henkilökuntaamme. Se oli raskasta. Jouduin hokemaan itselleni päivittäin: ”Minun työtäni on ajatella yrityksen parasta.” Asiakaskuntamme rakenne muuttui myös taantuman ja sukupolven vaihdoksen myötä ja uskoni yrityksen tulevaisuuteen oli välillä lujilla. Isäni ja muut pitkänlinjan yrittäjät kuitenkin tukivat ja muistuttivat, että vuosikymmenten aikana on aiemminkin oltu hankalissa tilanteissa ja niistä on selvitty. Vähitellen aloin luottaa siihen, että oikeilla päätöksillä, joustavalla toiminnalla ja kovalla työllä tulemme pärjäämään.

4. Mitkä ovat kolme parasta asiaa omassa työssäsi?

Vapaus, päätösten tekeminen ja yhtiökumppanini & muut kollegat ja työyhteisömme (huonokin) huumori!

5. … entä mitkä huonoimmat?

Ajoittain vastuu tuntuu raskaalta kantaa ja toisinaan myös se, kuinka kiinni yrityksessä on.

6. Kuinka huolehdit työ- ja vapaa-ajan erottamisesta ja onko se vaikeaa?

Lasten syntymien myötä työ- ja vapaa-ajan erottamisesta on tullut helpompaa. Pyrin nykyään saapumaan kotiin kohtalaiseen aikaan niin, että joka päivä ehdin olla lasten kanssa ennen iltapuuhia. Lapset auttavat unohtamaan työhön liittyvät murheet ja laittamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Toki haastavissa ja stressaavissa tilanteissa asiat nousevat iltaisin pintaan ja tulevat uniin. Mutta stressaavien asioiden kynnys on noussut – ihan pienillä työasioilla en enää nykyään iltaisin päätäni vaivaa.

7. … entä omasta hyvinvoinnistasi?

Oma itse jää valitettavasti liian vähälle tällä hetkellä. Mutta pyrin tapaamaan ystäviä, sekä ulkoilemaan ja liikkumaan viikoittain riittävästi. Uni on tärkeää. Yöunien on pysyttävä riittävän pitkinä.

8. Minkälaisia vinkkejä antaisit yrittäjän uraa pohtivalle ja mistä häntä varoittaisit?

Aloittelevalla yrittäjällä tärkeimmät asiat ovat mielestäni innokkuus, kiinnostus ja intohimo. Pitää olla paloa tehdä sitä työtä millä uransa aikoo luoda. Tämän lisäksi tärkeitä ovat verkostoituminen ja tukiverkosto, sekä suunnitelmat hyvän ja pahan päivän varalle. Lisäksi on vielä otettava huomioon mahdollisuus selvitä alkuaika vain välttämättömällä. Käteen jäävä raha saattaa olla riittämätön alkukuukausina. Opettele sietämään epävarmuutta. Varoittaisin kaikenlaisista kuopista, joihin on mahdollista kompastua. Niihin liittyen: keskustele asioista verkostosi kanssa ja nuku aina yön yli ennen lopullista päätösten tekemistä.

9. Mitä sanoisit parikymppiselle itsellesi?

Helpommallakin olisit päässyt, mutta vähemmän oppinut.

10. Mitä sanoisit viruspandemian seurausten ääressä kamppailevalle kollegallesi?

Tämä on ohimenevää. Ole asiakaslähtöinen, ole kiinnostunut sidosryhmistäsi, opettele reagoimaan nopeasti ja koita nähdä muutos positiivisena sysäyksenä jollekin uudelle. Sisulla!