(Julkaistu Turun Sanomissa viikolla 9)

MAANANTAI

Ole minulle kallio, jonka suojaan saan paeta, vuorilinna, johon minut pelastat. Ps 31:2

Yksi lempipaikoistani lapsena oli kodin takana oleva metsä ja sen kalliot. Sinne kiivettyäni tuntui, että on helppo hengittää, mikään ei paina. Yllä korkea taivas ja alla kallio, joka kestää. Sisarusten kanssa leikittiin intiaaneja ja rosvoa ja poliisia, oltiin luovia ja iloisia. Kännykät ja aikataulut olivat kaukana tulevaisuudessa. Oltiin läsnä. Jotain vielä parempaa on olla läsnä Jumalassa. Hänen luo ei tarvitse kiivetä suoritusten kautta. Hänessä saan hengittää. Hän avaa uudet näköalat. Hänen Sanansa on perusta, vahva kallio, joka kestää. Luovuus ja ilo täyttävät sydämen. Tulevaisuus ei pelota. Hänessä taivas on totta jo nyt. Jeesus, tulen luoksesi tällaisena tänään. Olet rauhani, kaikkeni. Kiitos.

TIISTAI

Kuinka voisin maksaa Herralle sen, minkä hän on hyväkseni tehnyt? Ps. 116: 12 (-13)

Eräässä Raamatun kohdassa mies halusi ostaa itselleen vallan käskeä Jumalan Pyhää Henkeä. Apostolit moittivat häntä, Jumalan lahja ei ole rahalla ostettavissa. Kautta aikojen ihminen on yrittänyt tehdä kauppaa Jumalan kanssa. Jospa hyvät tekoni voittavat pahat tekoni. Jospa lupaan Jumalalle jotain, niin Hän auttaisi minua vaikeassa tilanteessa. Jospa yritän elää oikein ja se riittää. Raamattu kuitenkin todistaa, että vaikka antaisin polttaa itseni tulessa tai lahjoittaisin kaikki rahani köyhille, niin se ei hyödytä ihmistä, jos häneltä puuttuu rakkaus. Ei ole kyse sinun rakkaudestasi, vaan Jeesuksen rakkaudesta. Jos olet ottanut vastaan lahjana uskon siihen, mitä Jeesus on hyväksesi tehnyt, silloin tiedät todellisen rakkauden ja tunnustat kiittäen, että se kaikki on pyhää lahjaa.

KESKIVIIKKO

He pyytävät minulta oikeudenmukaisia tuomioita, he pyytävät Jumalaa puolelleen ja sanovat: ”Miksi sinä et huomaa, kuinka me paastoamme? Etkö näe, kuinka me kuritamme itseämme?” Jes. 58: 1-9

Rakastan Raamatun rehellistä kuvausta ihmisestä. Siellä ei peitellä ihmisen omahyväisyyttä, pelkuruutta, epäoikeudenmukaisuutta, kostonhimoa, ylpeyttä, itsekkyyttä. Tässäkin kohdassa ihminen näkee itsensä erinomaisena uskovaisena, joka paastoaa ja kurittaa itseään, ja sen perusteella Jumalan pitäisi ilman muuta ajaa hänen asiaansa. Kuinka vaikea onkaan muistaa, että Jumala näkee kaiken, motiivimmekin. Emme ole puhtaita Jumalan edessä. Kuinka kauniita ovat ne Raamatun ihmiset, jotka ovat ymmärtäneet, että Jumala on puolellamme siksi että Hän rakastaa, ei siksi että olemme onnistuneita uskovia. Emme voi ansaita Jumalalta mitään, ja silti saamme kaiken. Sen jälkeen ei tee enää mieli kehuskella miten paljon minä olen tehnyt. Tekee mieli kertoa mitä Jumala on tehnyt.

TORSTAI

Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi. Jes. 58: 1-9

Jeesuksella oli ihan paras työ: Hän antoi synnit anteeksi, vapautti kahleissa olevat, ruokki nälkäiset, paransi sairaat ja valmisti kodin taivaaseen meille kaikille. Voimme istua ja muistella tätä kaikkea. Tai sitten voimme seurata Jeesusta ja liittyä Hänen työhönsä. Istumme tai liikumme, Jeesus odottaa, ettemme esittäisi seuraavamme Häntä ja samaan aikaan kiellämme Hänet sulkien sydämemme kanssakulkijoiltamme. Raamattu jatkaa, että kun hyppäämme mukaan Jeesuksen työhön, meidän haavamme kasvavat umpeen ja pimeyteen tulee valo.

PERJANTAI

Ylipapit yhtyivät hekin pilkkaan yhdessä lainopettajien ja vanhimpien kanssa. He sanoivat: ”Muita hän kyllä on auttanut, mutta itseään hän ei pysty auttamaan. Onhan hän Israelin kuningas, tulkoon nyt ristiltä alas! Silloin me uskomme häneen.” Matt. 27:40–42

Sain viestin vaikeassa tilanteessa olevalta ystävältä. Hän sanoi rukoilleensa Jeesusta, mutta kysyi miten Jeesus voisi muka auttaa, kun Jeesus ei itseäänkään pystynyt ristillä auttamaan. Tietämättään ystäväni käytti samaa lausetta kuin ylipapit pilkatessaan Jeesusta. Olisi niin mukava luvata, että Jeesus ratkaisee kaikki asiasi ja parantaa kaikki sairautesi ja elämästäsi tulee täydellistä juuri nyt. Olennaista ei kuitenkaan iankaikkisuusnäkökulmasta ole aina se, mitä saan Jeesukselta, vaan se, tunnenko Hänet. Toinen ristin ryöväreistä ei pyytänyt helpotusta ajalliseen hätäänsä, vaan iankaikkiseen. Hän tunsi Jeesuksen ja Jeesuksen seurassa hän myös pääsi perille sinne, missä kaikki on täydellistä. Jeesus ei ristillä auttanut itseään, vaan sinua.

LAUANTAI

Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus. 1. Kor 13

Jeesus sanoo, että kun maailman tila huononee ja paha saa valtaa, monien rakkaus kylmenee. Kristittyjä vihataan, moni menee harhaan, luopuu uskosta ja viha kasvaa sydämissä. Kun yhä enemmän pahoja asioita käy ilmi, on entistä tärkeämpää vihata syntiä, mutta rakastaa syntistä. On yhä tärkeämpää muistaa, että ilman uskoa meistä jokainen on pimeydessä ja kykeneväinen kaikenlaiseen pahuuteen. On muistettava joka päivä sen olevan yksin armoa, jos olemme löytäneet tien pimeydestä valoon. Joka päivä sydämemme tarvitsee Jeesuksen puhdistusta. Kun maailma pimenee, Jeesuksessa pysyy edelleen usko, toivo ja rakkaus. Älä lähde pois rakkauden lähteestä, älä anna rakkauden kylmetä. Jeesus rakastaa sinua.

SUNNUNTAI

Jeesus sanoi: ”Me menemme nyt Jerusalemiin. Siellä käy toteen kaikki se, mitä profeetat ovat Ihmisen Pojasta kirjoittaneet. Hänet annetaan pakanoiden käsiin, häntä pilkataan ja häpäistään ja hänen päälleen syljetään, ja he ruoskivat häntä ja tappavat hänet. Mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.” Luuk. 18:31

Opetuslapset eivät vielä ymmärtäneet, mitä Jeesus tällä tarkoitti. Emme näe tulevaisuutta emmekä ymmärrä miksi vaikeita asioita tapahtuu. Kertomus jatkuu, Jeesuksen luo tulee sokea mies. Jeesus kysyy: ”Mitä haluat minun tekevän sinulle?” ”Herra, anna minulle näköni.” Mies sai näkönsä ja lähti kiittäen seuraamaan Jeesusta. Ensimmäinen, mitä sokea mies näki, oli Jeesus. Niin käy, kun Jeesus avaa silmämme. Toiseksi hän ymmärsi, että Jeesus tekee mitä sanoo, ja siksi Häntä kannattaa seurata. Vaikeinakin hetkinäsi, katso Jeesukseen ja seuraa Häntä. Hän tekee, mitä lupaa. Hän voitti kiusaukset, koettelemukset ja jopa kuoleman. Hän on voimasi tänäänkin. Huomisesta emme tiedä. Rajan tällä ja tuolla puolen on vain Yksi, jota ei rajat koske. Hänelle on mahdollista sekin, mikä ihmiselle on mahdotonta.