Tämän viikon Päivän Sanat on kirjoittanut Varsinais-Suomen Kansanlähetyksen piiripastori Pyry Winter.

MAANANTAI: Jeesuksen sanoma ja tiimi (Luuk. 8:1-15)

Luukas kertoo Jeesuksen käyneen eri kaupungeissa ja kylissä julistaen evankeliumia. Mikä oli tuo evankeliumi jota Jeesus julisti?

Tietääksemme sanoma ei vielä sisältänyt tietoa kuolemasta ja ylösnousemuksesta, koska sitä ei vielä ollut tapahtunut! Miten sitten Jeesus voi julistaa evankeliumia? Itse uskon, että evankeliumi yksinkertaisimmillaan on seuraava: Jeesus on täällä ja hän on kuningas! Miksi näin? Jeesuksen (ja opetuslasten) kerrotaan myös julistaneen: ”Jumalan valtakunta on tullut lähelle.” Missä on kenenkin valtakunta? Siellä missä kuningas hallitsee, siellä on oleva kuninkaan valtakunta.

Jeesus ei myöskään kulkenut yksin, vaan hänellä oli tiimi mukana eli ”ne kaksitoista” sekä apujoukkoja eli naisopetuslapsia. Miksi oli tärkeää, että Jeesuksella oli tiimi mukana? Seuraavassa luvussa hän lähettääkin heidät pareittain tekemään samaa mitä itse on tehnyt eli mallintanut opetuslapsilleen miten ja mitä julistaa sekä miten demonstroida tätä valtakuntaa mm. parantamalla ja ajamalla pahoja henkiä ulos ym. Jeesus on kuningas niin sairauden kuin pahojen henkien yli.

Evankeliumin julistamisen ja demonstroimisen lisäksi hän opettaa ihmisiä lähinnä vertausten kautta. Kylväjävertaus onkin yksi merkittävimmistä vertauksista, sillä Markuksen evankeliumissa Jeesus sanoo opetuslapsilleen, että jos he eivät tätä vertausta ymmärrä niin kuinka voivat muitakaan vertauksia ymmärtää.

Vertauksen ydin on siinä, että meidän tulee kylvää Jumalan Sanaa runsaasti, Jumala antaa kasvun. Toinen kysymys onkin miltä Sanan kylväminen käytännössä näyttää sinun elämässäsi?

TIISTAI: Sanan oikea kuuleminen (Luuk. 8:16-21)

Jeesus valmistaa puheellaan meille tietä ymmärtämään jotain sisäisestä vastaanottokyvystä ja miten Jumalan Sana vaikuttaa elämäämme.

Kylväjävertauksen jälkeen hän puhuu oikeanlaisesta kuulemisesta. Jeesus antaa ymmärtää, että meillä usein on sisäinen vastaanotin epävireessä. Saatamme kuulla/lukea asian jonkin menneisyydestä nousevan negatiivisen kokemuksen kautta tai vaikkapa jonkun kuuluisan raamattuopettajan kautta tai vaikkapa hetkisen sananselityksen kautta kun luemme Raamattua. Kuitenkin on tärkeää, että Raamatun kautta selitetään Raamattua ja yhtä tärkeää on myös, että Raamattu on elämässämme terävämpi kuin kaksiteräinen miekka ja paljastaa sisimpämme eli Pyhä Henki avaa Sanaa ja opettaa meitä puhuen elämäntilanteeseemme.

Jeesus antaa meille mittarin millaista on Sanan oikea kuuleminen: Kun opimme jonkin asian tulisi sen näkyä elämässämme. Jeesus on elämän lähde ja antaa valon elämäämme. Jos hän on meidän elämämme Herra ja Kuningas niin kait Hänen tahtonsa tulisi tapahtua elämässämme? Jos siis tämä pääsee tapahtumaan niin ”lamppu” joka on sytytetty laitetaan lampunjalkaan. Jos taas meillä syttyy valo, eikä se näy elämässämme millään tasolla niin silloin voidaan rehellisesti sanoa, että valo on peitetty astialla eikä siitä ole mitään hyötyä.

Jeesus on tässä äärimmäisen radikaali. Hän jopa sivuttaa tylysti oman perheensä viedäkseen tämän tärkeän pointin maaliin: ”Minun äitini ja veljeni ovat nämä, jotka kuulevat Jumalan Sanan ja tekevät sen mukaan”.

Sanan oikea kuuleminen on siis Jeesuksen mukaan sen tekemistä mitä kuulee. Kaikki muu on väärää kuulemista. Onko Jumala puhunut sinulle jotain kuluneen viikon aikana Sanansa kautta? Miten olet vastannut siihen?

KESKIVIIKKO: Jeesuksen koulussa (Luuk. 8:22-25)

Jeesus piti opetuslapsiaan kovassa koulussa. Koulussa jossa poisopittiin asioita jotka estäisivät Jeesuksen täysivaltaisen seuraamisen.

Yksi todella epämiellyttävä asia opetuslapsille oli tämä: ”Menkäämme järven yli toiselle rannalle”. Tuo ”toinen ranta” tarkoitti opetuslapsille likaisia ja epäpuhtaita pakanoita. Hyvä juutalainen ei ollut tekemisissä pakanoiden kanssa, hehän saattaisivat muuten itse saastua jos joutuisivat kosketuksiin epäpuhtaiden ihmisten ja asioiden kanssa. Voin kuvitella, että mielialat veneessä eivät olleet korkeat.

Joskus olen myös miettinyt, että kuinka paljon henkimaailma eli näkymätön todellisuus peilaa näkyväistä. He tulevat kohtaamaan legioonan demooneja. Voisiko olla, että se myrsky ja ristiriita joka oli näkymättömissä muuttui näkyväksi myrskyksi?

Myrsky yltyi ja Jeesus nukkui. Mahtoi olla väsynyt? Opetuslasten lähtöasetelma oli nähtävästi ollut jo hieman vastahakoinen ja pelokas ja nyt vielä tällainen henkeä uhkaava myrskykin. ”Ei taida olla Jumalan suunnitelma” saattoivat miettiä? Kuitenkin kun Jumalan valtakunta valtaa uusia alueita niin se tarkoittaa, että saatanan valtakunta kärsii tappion. Eikä se ilman taistelua aluetta luovuta.

Jeesus vei opetuslapset kuitenkin uusille alueille ja jatkoi evankeliumin luonteen demonstroimista: evankeliumi on uusia alueita ja sydämiä valloittava todellisuus. Ilman tätä matkaa olisi apostolien ollut vielä vaikeampi tehdä kaikista kansoista opetuslapsia. Tarvittiin uutta näkökulmaa ja asennekasvatusta sekä pahan voimien kohtaamista ja Jeesus-kuninkaan auktoriteetin demonstroimista.

Oletko sinä suostunut Jeesuksen kouluun? Mikä on sinun ”toinen ranta”? Mihin Hän lähettää sinut näyttääkseen kuninkuutensa?

TORSTAI: Jumalan valtakunnan periaate (Luuk. 8:26-39)

Myrskyn jälkeen he lopulta pääsivät ”toiselle rannalle”. Kuten edellisessä päivässä kirjoitin: tämä oli opetuslapsille erittäin epämiellyttävä suunta, mutta Jeesus vei heidät sinne.

Kun he pääsevät toiselle rannalle niin pahin mitä voidaan kuvitella on edessä. Saastainen (=hautaluolat), alaston, demonien vallassa oleva vaarallinen mies tulee heitä vastaan. Mietitään opetuslasten näkökulmasta. Eivät alunperin halunneet mennä. Meinasivat kuolla myrskyssä. Ja nyt tämä! Uskoa oli koeteltu ja koeteltiin uudestaan. Kuitenkin helpotukseksi he huomasivat miehen pelästyvän Jeesusta. Demonit tunnisti kuka Jeesus on. He olivat alamaisia ja anelivat armoa. Jeesus käski demonien lähteä miehestä ja näin vapautti miehen! Kuvitelkaa opetuslasten ajatukset!

Mikäli opetuslapset ajattelivat yhtään samalla tavoin kuin mihin me olemme tottuneet niin suurin yllätys on vielä edessä! Nimittäin kun Jeesus ja opetuslapset tekevät lähtöä niin mies joka nyt oli täydessä ymmärryksessä, vaatteet puettuna, pyysi lupaa liittyä heidän seuraan. Tässä on mies kokenut kovia ja tarvitsee nyt sielunhoitoa ja Jeesuksen seuraa. Mutta mitä tekee Jeesus? Kieltäytyy miehen pyynnöstä ja lähettää hänet kotiin todistamaan Jumalan suuresta teosta! Näemme Jumalan valtakunnan periaatteen. Riittää, että olet kohdannut Jeesuksen ja sinulla on housut jalassa, olet Jeesuksen todistaja! Näin Jeesus asennekasvattaa opetuslapsiaan jälleen katsomaan asioita Jumalan valtakunnan näkökulmasta.

Todettakoon sivuhuomiona, että seuraavassa luvussa Jeesus lähettää 12 apostolia ensimmäiselle lähetysmatkalle jonka jälkeen luvussa 10 hän lähettää 72. Painopiste on siis siirtymässä Jeesuksesta hänen seuraajiinsa.

PERJANTAI: Uskonsankarien kohtaamista ja opetuslapseuttamista! (Luuk. 8:40-56)

Nyt Jeesuksen ympärillä on liikettä. Jeesus palaa ”toiselta rannalta” takaisin juutalaisten pariin ja häntä on vastassa kansanjoukko.

Jairos hakeutuu väkijoukon keskeltä Jeesuksen eteen. Tilanne on kriittinen, tytär on kuolemaisillaan. Jairos on meille uskonsankari. Toinen uskonsankari on verenvuodosta kärsivä nainen. Hän arvelee, että kunhan pääsee koskettamaan Jeesusta niin hän saa avun. Oikeassa onkin. Hänkin kansanjoukon puristuksissa kurottautuu koskemaan Jeesusta.

Miksi he ovat uskonsankareita? He menivät Jeesuksen luo. Usko saa menemään Jeesuksen luo. On tilanne mikä tahansa niin Jeesuksen luo meneminen on suuri uskon teko. Miten me menemme Jeesuksen luo? Meille on annettu niin suuri lahja, että olemme oppineet tuntemaan Herran. Meillä on ”linja” ns. auki. Me voimme puhua hänen kanssa tässä ja nyt. Mikä on se asia josta haluat puhua Jeesuksen kanssa juuri nyt? Kerro se hänelle, on asia pieni tai suuri. Harjoita uskontäyteistä elämää jatkuvasti keskustellen Jeesuksen kanssa.

Miksi Jeesus ottaa oman sisäpiirinsä mukaan kun hän herättää tytön kuolleista? Tämä on spekulaatiota, mutta sanoisin, että yksi syy on se, että hän halusi taata jälleen oppimisympäristön apostoleilleen, jotka osaavat kertoa eteenpäin muille (2. Tim. 2:2), sillä seuraavassa käänteessä Jeesus lähettää apostolit kaksittain edeltä kyliin antaen heille ohjeistuksen mm. herättää kuolleita (Matt. 10:8).

Jeesuksella on samanaikaisesti kaksi päämäärää: tuoda Jumalan valtakunta ihmisten keskelle ja opetuslapseuttaa muita toimimaan samoin. Jeesuksen opetuslapsina meidän tulee toimia samoin. Kuka on ihminen jolle sinä voit antaa lahjaksi kaikkea hyvää mitä saat Jeesukselta jatkuvasti lahjaksi? Soittaisitko hänelle tänään ja rukoilisit hänen päivän puolesta?

Lisätietoa kirjoittajasta:

Pyry on myös osa opetuslapsiverkostoa jonka näkynä on nähdä Jumalan rakkauden murtautuvan uusille ihmisille Turussa, Varsinais-Suomessa ja aina maan ääriin asti! www.opetuslapsi.network