Stressinsieto- ja hallintakyky on nykypäivän aikataulutetussa elämänrytmissä tullut monelle yhtä tärkeämmäksi. Muistan itse, miten eräässä ajanhallintakoulutuksessa luennoinut psykologi käveli ympäri luentosalia ja nosti ilmaan täyden vesilasin. Kaikki odottivat kysymystä: “Puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä”? Mutta ei, hymy kasvoillaan, psykologi kysyikin: “Kuinka paljon tämä lasi painaa?”

Vastaukset vaihtelivat 150 grammasta 300 grammaan.

Psykologin ”oikea” vastaus oli, että absoluuttisella painolla ei ole mitään väliä. Ratkaisevaa on, kuinka kauan lasia joutuu pitämään ylhäällä. Jos on pidettävä vain hetki, ei ongelmaa. Jos tunti, kädet alkavat särkeä. Jos lasia on pidettävä ylhäällä koko päivä, kädet puutuvat ja menevät varmasti tunnottomiksi. Ja aina lasin paino on sama. Mutta mitä kauemmin lasia joutuu pitämään ylhäällä, sitä raskaampi siitä tulee.

Psykologi jatkoi, että jännitykset, huolet ja stressi elämässä ovat kuin tämä vesilasi. Jos ne tulevat mieleesi ja ajattelet niitä hetken, mitään pahaa ei yleensä tapahdu. Jos ajattelet niitä hieman pidempään, ne alkavat satuttaa mieltäsi. Jos ajattelet koko päivän, tunnet halvaantuvasi – kykenemättä tekemään mitään. Viime päivinä olen – muutaman ison oikeudenkäynnin alla – taas itsekin joutunut miettimään näitä asioita ja huomannut, että stressinsieto- ja hallintakykyä todella tarvitaan. Mutta on osattava myös rentoutua. Se on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää stressiä. Puhumattakaan liikunnasta, terveellisestä ravinnosta ja riittävästä unesta. Markuksen evankeliumin mukaan (Mark. 6:31): ” Tulkaa te yksinäisyyteen, autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän.”

On tärkeää muistaa vapauttaa mieli huolista ja stressistä. Joka päivä, niin ajoissa kuin vain voit, laske taakka – laske vesilasi. Älä kanna sitä läpi illan ja yön!