VIIKKO 46: Tämän viikon Päivän Sanat on kirjoittanut liiton lähetyssihteeri. Aiheena rakkaus.

MAANANTAI: ”Viha ajaa ihmiset toisiaan vastaan, rakkaus peittää paljotkin rikkomukset.” Sananl. 10:12

Näemme päivittäin, miten viha ajaa ihmiset toisiaan vastaan. Meidän on vaikea erottaa, miten vihata pahoja tekoja, mutta rakastaa ihmistä. Miten rakkaus peittää paljotkin rikkomukset? Se ei tarkoita, että pahuus lakaistaan maton alle. Meidän tulee puolustaa itseämme ja toisiamme. Me tunnistamme ja tunnustamme, että pahuus rikkoo, ja sitä vastaan tulee taistella.

Jeesus sanoi ristillä: ”Isä, anna heille anteeksi.” Anteeksiantamus on rikkomusten peittämistä, anteeksianto on rakkautta. Jeesus ei vain peittänyt syntejämme, Hän pyyhki ne pois kokonaan. Ilman Hänen rakkauttaan ihmiskunnalla ei ole lääkettä vihaa ja kostoa vastaan. Olemme kaikki samalla viivalla, tarvitsemme anteeksiantamusta. Kun muistamme tämän, ehkä meidän on helpompi pyrkiä kohti rakkautta vihan sijaan.

TIISTAI: ”Ja kun laittomuus lisääntyy, monien rakkaus kylmenee.” Matt. 24:12

Viime aikoina olen ollut vihainen ja surullinen Euroopassa tapahtuneista iskuista ja kristittyjen raskaista tilanteista eri puolilla maailmaa. Myös kun omassa elämässä tai lähipiirissä tapahtuu kipeitä asioita, monen sisältä nousee ylöspäin hiljaisia huutoja.

Meillä on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa maailman pahuuden edessä. Kylmetämme sydämemme, sillä emme halua antaa sen vaikuttaa enää meihin, se on liikaa. Tai sitten roikumme rakkauden lähteessä, joka on ja tulee olemaan ainoa toivomme pimeän maailman keskellä.

Kärsimyksen ja pahuuden keskellä joko katkeroidumme tai kasvamme, kadotamme Jumalan tai löydämme Hänet. Meitä ei ole tarkoitettu katsomaan vain tätä maailmaa. Meidät kutsutaan nostamaan katseemme siihen todellisuuteen, jossa ei ole pimeyttä. Jos pahuus pitäisi poistaa maailmasta, meidät kaikki pitäisi poistaa täältä. On armoa, että saamme elää ja tuoda valoa ja rakkautta tähän maailmaan, joka tarvitsee sitä niin kipeästi.

KESKIVIIKKO: ”Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Näin rakkaus toteuttaa koko lain.” Room. 13:10

Miten yksinkertaista. Mikä käsittämätön rakkauden voima! Rakkaus toteuttaa koko lain. Jumalan antama laki näyttää meille Jumalan pyhän tahdon. Se myös näyttää meille, että vaikka tekisimme parhaamme, emme hyvänäkään päivänä pysty tuota lakia täyttämään. Siksi Jumala on Jumala ja minä olen ihminen. Hänen pyhän tahtonsa tuleekin olla jotain suurempaa ja täydellisempää, kuin mitä osaisin ajatella tai toteuttaa ihmisenä. Silti moni ihminen ajattelee, että elämällä niin hyvin kuin

osaa, olemalla ”hyvä ihminen”, on asiat kunnossa Jumalankin kanssa. Haluamme yrittää itse, vaikka Jumala ei sitä meiltä vaadi. Miten Hän voisi vaatia jotain sellaista, mistä Hän tietää jo, ettemme pysty? Hän itse tuli maailmaan toteuttamaan koko lain, meidän puolestamme. Hän, Jumala ristillä, sanoi: ”Se on täytetty.” Täydellinen rakkaus toteutti siellä koko lain. Tuntemalla tämän Rakkauden, voimme rakastaa lähimmäistä niin, ettemme tee lähimmäiselle pahaa.

TORSTAI: ”Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali.” 1. Kor. 13:1

Muslimitaustainen ystäväni katsoi ohjelmaa apostoleista. Ohjelmassa kuvattiin myös niitä lahjoja, joita Pyhä Henki uskoville antaa. Oli sairaiden parantamista, kuolleista herättämistä, Jumalan ylistämistä eri kielillä. Pyhä Henki on totta tänäkin päivänä. Uskovilla on Jumalan antamia armolahjoja, joilla palvella ja auttaa toisia. Joskus ne lahjat herättävät myös uskosta osattomia kysymään, kuka tämä Jumala on, joka tällaisia lahjoja antaa. Raamatusta löydämme suuntaviivat näiden lahjojen käyttämiseen. Kaiken perustana tulisi olla rakkaus. Rakkaudesta käsin palvelemme toisiamme. Rakkaudesta käsin saamme rohkeuden ottaa lahjamme käyttöön. Rakkaudesta käsin pidämme kaikkia lahjoja tärkeinä, emmekä nosta ihmisiä toista paremmaksi, kun hänellä on jokin näkyvämpi lahja. Rakkaus, eli Jeesus sydämessämme, me kiitämme ja ymmärrämme, että lahja on Hänen antama lahja, jotta Hänen rakkautensa tulisi näkyviin tässä maailmassa.

PERJANTAI: ”Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile.” 1. Kor. 13:4

Ihminen, joka tietää kuka hän on, ja millä perustalla hän seisoo, ei loukkaannu helposti. Kun ei ota kaikkea itseensä, on helpompi antaa anteeksi ja jatkaa elämää hyvillä mielin. On raskasta, jos pienetkin loukkaukset jäävät vaivaamaan pitkiksi ajoiksi ja rikkovat ihmissuhteita. Tällainen oli tuttua jo Raamatun aikoina ja siksi Paavali listasi heille ja meille, millaista on jumalallinen rakkaus. Se on usein toisenlaista rakkautta, kuin mitä tämä maailma tarjoaa, ja mitä ehkä itse olemme saaneet osaksemme. Onneksi meitä ei ole jätetty tämän maailman rakkauden varaan. Saamme Raamatussa tutustua iankaikkiseen, täydelliseen rakkauteen, Häneen joka on Rakkaus. Se Rakkaus ei ole vain tunne, vaan Persoona, vahva kallio jalkojemme alla. Paavali vakuuttaa: ” Olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, eivät enkelit, eivät henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva eivätkä mitkään voimat, ei korkeus eikä syvyys, ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.”