”Hanki viisautta, se on aarteista kallein, hanki ymmärrystä, sijoita kaikki varasi siihen.” Sananlaskut 4:7

Kuningas Daavid jakaa yhden tärkeimmän elämänohjeen pojalleen Salomonille yllä olevin sanoin. Viisauden ja ymmärryksen etsiminen ovat avaimia elämään.

Monet tavoittelevat kaikkea muuta, paitsi viisautta. Mitä viisaus sitten on? Se on sitä, että osaa arvioida asioita oikein ja tehdä oikeita valintoja elämän eri tilanteissa. Se on sitä, että osaa ajatella, puhua ja toimia niin, että voi olla hyvissä väleissä sekä Jumalan että ihmisten kanssa.

Ilman viisautta teemme valintoja, jotka tuovat kipua, ongelmia ja menetyksiä. Viisaus sen sijaan tuo terveyttä, rauhaa ja yltäkylläistä elämää.

Ymmärrys ja viisaus kulkevat käsi kädessä. Tarvitsemme ymmärrystä, että voimme nähdä syvemmälle, kuin vain sen, mitä silmämme näkevät. Osaamme arvioida asiaa oikeista näkökulmista. Ilman ymmärrystä meitä johdetaan helposti harhaan ja olemme tuuliajolla. Ymmärrys auttaa näkemään sudenkuopat ja estää putoamasta niihin.

Tutkintoakin tärkeämpää on viisauden ja ymmärryksen hankkiminen. Viisaus ei näy ansioluetteloissa ja todistuksissa.

Viisaus alkaa Jumalan tuntemisesta. Opetammeko lapsillemme ensisijaisesti asioiden oikein arvioimista, ymmärrystä ja viisauden etsimistä, vai jotain vähempiarvoista? Tässä maailmanajassa on paljon mahdollisuuksia keskustella jälkikasvun kanssa ihmisten hullutuksista ja verrata sitä Jumalan hyvään tahtoon Raamatussa.

Luukkaan evankeliumi kertoo Jeesuksen varttumisesta: ”Jeesukselle karttui ikää ja viisautta; Jumalan ja ihmisten suosio seurasi Häntä.”

Kolossalaiskirje kertoo, että Jeesuksessa on kaikki viisauden ja tiedon aarteet kätkettyinä.

Siksi viisauden etsiminen onkin todellisuudessa Viisauden, Jeesuksen, etsimistä ja Hänen lähellään elämistä.

Viisautta ihmisten ja Jumalan edessä toivon sinulle näillä Efesolaiskirjeen sanoilla:

”Näin Kristus asuu teidän sydämissänne, kun te uskotte, ja rakkaus on elämänne perustus ja kasvupohja. Silloin te kykenette yhdessä kaikkien pyhien kanssa käsittämään kaiken leveyden, pituuden, korkeuden ja syvyyden, ja voitte tajuta Kristuksen rakkauden, joka ylittää kaiken tiedon. Niin Jumalan koko täyteys valtaa teidät.”