Tämän viikon Päivän Sanat ovat saaneet inspiraationsa lähetyssihteerin kuntosaliharjoittelusta.

MAANANTAI Vapaat painot

Kuntosalin peilissä lukee teksti: vapaat painot. Vieressä on erilaisia kuntoiluvälineitä, jotka kaikki painavat eri määrän kiloja. Kukin voi valita mieleisensä painon.

Jeesus sanoo: ”Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.”

Oikeat painot kasvattavat meitä. Väärät painot rikkovat ja taakoittavat. Kristityn kuormat ovat vapaata painoa, sillä Jeesus vapautti meidät synnin väärästä painosta.

TIISTAI Jalkakyykky

Tanko yläselän lihasten päälle, kyykkää suoralla selällä alas ja sitten ylös. Mitä enemmän painoa selän päällä, sitä varmemmin pääsee alas, mutta sitä raskaampi on nousta takaisin ylös.

Miksi meidän on usein helpompi painaa toisiamme alas kuin nostaa ylös? Sanamme, tekomme tai välinpitämättömyytemme painavat lähimmäistämme kyykkyyn. Usein olemme hiljaa, kun voisimme teoillamme tai sanoillamme olla tukemassa toisiamme nousemaan ylös ja vahvistumaan.

Psalmissa sanotaan: ”Herra tukee horjuvia, maahan painetut Hän nostaa jaloilleen.”

Kuntosalilla näkee joskus treenikaverin, joka on valmiina auttamaan, kun tanko painaa liikaa eikä ylös pääse omin voimin. Paras treenikaveri salilla ja salin ulkopuolella on Jeesus.

KESKIVIIKKO Leuanveto

Kuntosalilla leuanvetäjä saa kunnioitusta osakseen, koska liike on niin vaativa. Toisinaan pieni kilpailu treenaajien kesken tekee hyvää ja kannustaa parempiin suorituksiin. Kateus ja toisiin vertaaminen taas voi tyrehdyttää liikunnan ilon.

Ylpeää ihmistä voidaan kuvata sanomalla, että hän kulkee leuka pystyssä, ikään kuin muita parempana. Joskus ylpeys voi pukeutua epäaitoon nöyryyteenkin, jossa sisäisesti pidämme itseämme toisia suuremmassa arvossa, mutta ulkoisesti nöyristelemme ihmisten edessä.

Jeesus muistuttaa: ”Olkaa nöyriä ja pitäkää kukin toista parempana kuin itseänne.” Kunpa muistaisimme, ettemme kilpaile keskenämme arvostamme, sillä ristillä meistä jokaisesta on maksettu kallisarvoisin hinta.

TORSTAI Jalkaprässi

Teimme minua vahvemman treenikaverini kanssa harjoitetta jalkaprässilaitteella. Olin tottunut tiettyyn kilomäärään, jota jaksoin työntää jaloillani. Treenikaveri oli kuitenkin päättänyt, että jaksaisin enemmän ja hän lisäsi painoa. Jaksoin, ja hän lisäsi vielä enemmän. Jalkani olivat tulessa, mutta jaksoin kuin jaksoinkin. Jälkeenpäin oli hieno tunne, selvisin!

Raamatussa sanotaan: ”Kultakin koetellaan tulessa, ja onhan teidän uskonne paljon arvokkaampaa kuin katoava kulta. Koettelemuksissa teidän uskonne todetaan aidoksi, ja siitä koituu Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä ylistystä, kirkkautta ja kunniaa.”

Kun tuntuu, että päällämme on liikaa painoa, saamme muistaa, että Jeesus tietää mitä jaksamme kantaa. Uskon voiman oppii parhaiten koettelemusten keskellä. Jälkeenpäin tiedän, että selvisin, yhdessä Jeesuksen kanssa!

PERJANTAI Lämmittely ja venyttely

Salitreenin alussa lämmittelyllä on keskeinen merkitys. Lämmittelemällä loukkaantumisriski vähenee. Treenin jälkeen on hyvä myös jäähdytellä, että palautuu tehokkaammin.

Opin joskus, että työ, jota ei voi valmistella rukoillen, on turhaa työtä. Rukous antaa luottamusta ja suunnitelmat selkiintyvät. Rukouksessa luovutan asiat Jeesukselle ja pyydän, että Hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi.

Jeesus opetti, että aina tulee rukoilla, lannistumatta. Loukkaantumisriski vähenee ja palautuminen on tehokkaampaa.