Tämän viikon Päivän Sanat on kirjoittanut lähetyssihteeri Laura Kalaja. Inspiraationa teksteissä on Raamatusta löytyvät värit.

MAANANTAI: KULTA ”Kultakin koetellaan tulessa, ja onhan teidän uskonne paljon arvokkaampaa kuin katoava kulta.” 1. Piet.1:7

Kulta kuvaa Raamatussa usein jotain, mikä on puhdasta ja parasta. Itämaan tietäjä antoi Jeesukselle parastaan tuoden lahjaksi kultaa. Ilmestyskirjassa kullasta puhutaan yli kaksikymmentä kertaa, sillä on oma merkityksensä lopun ajan tapahtumissa ja aikanaan uuden taivaan ja maan luomisessa. Täällä ajassa kulta on katoavaa eikä sitä voi ottaa mukaan rajan toiselle puolen. Siksi tärkeintä onkin kantaa sisällään pysyvää kultaa. Rakkaus on Jumalan kultaa. Se on täydellistä, puhdasta ja ylittää kaikki rajat. Kauneimmillaan se loistaa meille Jeesuksen ristiltä.

TIISTAI: VIHREÄ ”Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä.” Ps. 23:2

Vihreä väri kuvaa kasvua ja kukoistusta. Kristityn elämässä puhutaan hyvän hedelmän tuottamisesta, ja todetaan, että ilman yhteyttä Jeesukseen olemme kuin kasvi, jonka juuret eivät saa vettä ja se kuihtuu. Kristitty ei siis purista hyvää hedelmää itsestään, vaan lähteenä on itse Kristus. Siksi vihreä väri kuvaa myös lepoa, sillä saamme levätä omasta yrittämisestämme. Kristityn kasvu on Jeesuksen kaltaiseksi tulemista. Niin hidasta kuin se joskus tuntuu olevankin, saamme silti luottaa, että Jeesus rakastaa meitä aina yhtä paljon ja Hän rakastaa meitä niin paljon, ettei Hän jätä meitä sellaisiksi kuin olimme.

KESKIVIIKKO: PURPPURANPUNAINEN ”Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.” Jes. 1:18

Purppuranpunainen kuvaa Raamatussa jotain maallista, vastakohtana taivaalliselle. Raamattu kehottaa hautaamaan sen, mikä meissä on maallista: haureus, saastaisuus, kiihko, paha himo ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta. Ja edelleen kehotetaan laittamaan pois kaikki, mikä meitä painaa, ja synti, joka niin helposti meidät kietoo. Miksi ihmisen vaikein liike onkaan polvistua ristin juurelle? Kunpa aina muistaisimme, että siellä purppuranpunaiset syntimme tulevat valkeiksi kuin puhdas villa. Vain sieltä elämää voi jatkaa täysin vapaana. Kun synti ei paina, silloin maallisen elämämme keskelle on tullut jotain taivaallista.

TORSTAI: MUSTA ”Älä myöskään vanno pääsi kautta, sillä et sinä pysty muuttamaan ainuttakaan hiustasi mustaksi etkä valkoiseksi.” Matt. 5:36

Liitämme mustan värin useimmiten kärsimykseen ja kuolemaan. Musta imee kaiken valon eikä heijasta valoa ulospäin. Kun Jumala loi maailman, Hänen valonsa täytti kaiken kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti ajatellen. Kun paholainen valitsi synnin, hänen sisin musteni hengellisesti ja hän on siitä asti tuonut pelkkää mustaa ja pimeää ympärilleen. Minua lohduttaa uskontunnustuksen kohta, jossa sanotaan Jeesuksen astuneen alas tuonelaan. Samoin Raamattu muistuttaa, ettei kuolema, ei mikään syvyys, eikä mikään luotu voi erottaa meitä Jeesuksen rakkaudesta. Ei ole sellaista mustaa tai pimeää, mitä Vapahtajamme ei tunne. Onpa päämme hiuksetkin kaikki laskettu. Valo voittaa pimeän.

PERJANTAI: VALKOINEN ”Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja.” Ilm. 2:17

Ilmestyskirjan valkoiselle kivelle on annettu muutamia selityksiä. Yleisin selitys lienee, että kun joku oli oikeudessa syytettynä rikoksesta ja hänet todettiin syyttömäksi, hänelle annettiin valkoinen kivi. Kiveen oli kirjoitettu se syytös, ja syytöksen yli oli kirjoitettu sen tuomarin nimi, joka antoi vapauttavan tuomion. Vapautettu sai kiven mukaansa osoittaakseen syyttömyytensä.

Toinen kuulemani selitys on, että juhlaan kutsutut saivat valkoisen kiven, johon oli kirjoitettu heidän nimensä todisteeksi kutsusta.

Molemmat selitykset kertovat jotain kaunista siitä paikasta, jossa meitä odotetaan. Jeesuksen ristintyön tähden meidät todetaan syyttömiksi ja kutsutaan ikuiseen juhlaan. Valkoinen kuvaa sitä puhtautta, valoa ja iloa, jossa saamme elää vapaina kaikesta pimeydestä, synnistä ja kivusta. Kiitos Jeesus!